chevroletcamaro.cz

Unleashed Fuel Only

Edelbrock SDT Exhaust - Un Concerto Fantastico

Periodicita tohoto blogu se poněkud prodloužila, nicméně stále žije a chce dát světu tu a tam vědět, co se děje nového. Kromě pár drobností, jako například nálezu jedné nevyměněné staré svíčky, která měla být pryč už během návštěvy fitcentra nebo výměny nefunkční podtlakové regulace se na konci jara Camaro konečně dočkalo pořádného výfukového systému… Ano je to tak, již dost bylo experimentování s ohýbáním trubek, zkoušení tlumičů a nevalných pokusů o vytvoření opravdové x-pipe.

To není jednoduchý proces ta přestavba. Není. To je proces, v kterým se ne každý dost dobře vyzná a proces, do kterýho mohou vstoupit nepřátelé a vypadají přitom jako přátelé.

PhotobucketNu, a protože ohýbání trubek nebo dokonce svařování nerezu procesem jednoduchým skutečně není, byl jsem rozhodnutý ukončit experimenty a koupit konečně něco, co je šité autu na míru. Co víc, na summitracing.com jsem zachytil neuvěřitelnou výprodejovou cenu za kompletní výfukový systém čítající vše mimo svodů – tedy potrubí, tlumiče a leštěné koncovky. Potom neexistovala jiná možnost než tento objednat. Jedná se o nerezový Edelbrock Exhaust System #5779. Důvod proč na něj nikterak neodkazuji je ten, že už se nevyrábí a ani jej snad nikde jen tak neseženete. Při slevě přes 500 dolarů se po něm muselo setsakra zaprášit. Tím pádem se mé Camaro dostalo do ligy vyjímečných, protože za původní cenovku kolem $860 jej koupil málokdo. Pravdou je, že se jedná o poněkud přestřelenou cenu, ale na druhou stranu materiál vypadá kvalitně a pečlivě opracovaný. Určitě lépe než systém od Pypes, který jsem měl možnost vidět.

A jak to tedy vlastně vypadá?

Přesně následovně:

Photobucket Photobucket Photobucket

Všímavé oko si všimlo na výrobcově obrázku výše, že konec primárních trubek je zformován do trychtýře a pasuje tedy na svody s kulovým koncem (flange socket). Protože mé současné svody mají koncovku klasickou, plochou s trojúhelníkovou přírubou (viz) bylo jednodušší změnit přírubu na oněch trubkách. Také bylo zapotřebí jednu z nich o 46mm zkrátit, protože svody nekončí pod autem rovnoběžně. Poslední drobná úprava je zbroušení horní hrany příruby, aby se nedotýkala podlahy. Vše pěkně kvalitně svařeno pod ochrannou atmosférou, takže reznout nic nebude.

Photobucket Photobucket Photobucket

Instalace probíhala bez větších problémů, drobným úpravám se nevyhne nikdo a nikde. Namontovaný systém jsem několikrát kontroloval a dotěsňoval, dokud jsem nezískal perfektní výsledek. Konečně už nikde nic nebouchá, nepřipaluje se a hlavně to zase o kus lépe zní!

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Kompletní výfuková evoluce od roku 2007 až do současnosti je zachycena v tomto videu.

Toto krátké video zase porovnává zvuk při stání.

PS: V září se koná čtvrtý sraz vozidel Camaro a Firebird zvaný 4th Czech F-body Session. Bližší informace budou následovat. Případně stačí sledovat naše fórum nebo facebookovou stránku.

Přidat komentář

Loading